امروزه یکی از سیستمهایی که در رابطه با کنترل رفت و آمد کارمندان به مدیران سازمانهای مختلف پیشنهاد میشود، دستگاه حضور و غیاب است. به این صورت که اگر هر یک از کارمندان قصد ورود یا خروج به شرکت را داشته باشند باید از دستگاه مورد نظر استفاده کرده و از طریق آن ساعت و تاریخ رفت و آمدهای خود را ثبت نمایند. با ثبت این اطلاعات به راحتی میتوان ساعاتی که یک فرد در شرکت مشغول فعالیت بوده است را محاسبه نمود و بر اساس آن حقوق وی را مشخص کرد. سیستمهای حضور و غیاب انواع مختلفی دارند؛ در کشور ما عموما از دستگاههای ثبت اثر انگشت استفاده میشود. نکتهای که در رابطه با این سیستمها مهم است و باید به آن توجه کرد، سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب است.
سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب چیست؟
همانطور که گفته شد سیستمهای نام برده شده به صورتهای مختلفی اعم از اسکن صورت، قرنیهی چشم، بارکد کارت هوشمند و … عمل کنترل بر رفت و آمد افراد را انجام میدهند. در دستگاهی که مد نظر ما است این کار توسط سنسوری انجام میگیرد که میتواند اثر انگشت هر شخص را اسکن و ثبت کند. پس همانطور که انتظار میرود حسگرهای دستگاه حضور و غیاب نقش به سزایی در کارکرد آنها دارند. همهی ما واژههایی مانند سنسور و حسگر زیاد به گوشمان خورده است اما ممکن است برخی با نحوهی کار سنسورها آشنایی نداشته باشند.
اگر بخواهیم تعریف سادهای برای حسگر در نظر بگیریم میتوان گفت که حسگرها یا همان سنسورها نوعی مبدل ( تبدیل کننده) هستند که با استفاده از آنها میتوان انرژیهای مختلف مانند رطوبت، فشاری، حرارتی و … را به الکتریکی تبدیل نمود. حسگرها انواع گوناگونی دارند و از آنها نه تنها در این صنعت بلکه در صنایع دیگری مانند پزشکی نیز استفاده میشود. نسل اول از سیستمهای حضور و غیاب اسکن کارت بود که برای فهم دقیقتر آن میتوان منکارتهای امروزی را مثال زد. اما این دستگاهها از دقت و کیفیت خوبی برخوردار نبودند و امکان گم شدن کارتها در آن زیاد بود.
پس از سیستمهای کنترل رفتوآمد کارتی، نوع اثر انگشتی آن وارد بازار شد که در همان ابتدا طرفداران بسیاری را به خود جذب نمود. دستگاههای مذکور از دقت بالاتری برخوردار هستند و احتمال تقلب افراد با استفاده از آنها کمتر است. حسگرهای به کار رفته در این سیستمها دو نوع دارند که در ادامه به شرح هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
1.حسگر خازنی
سری قدیمیتر سنسورها که در ساخت دستگاههای حضور وغیاب به کار گرفته میشد، حسگر خازنی نام دارد. یکی از معایب این حسگرها طرز استفاده دشوار از آنها بود؛ چراکه برای ثبت اثر انگشت، فرد مجبور بود انگشتش را محکمتر بر روی سنسور فشار دهد؛ همچنین امکان به وجود آمدن خط و خش بر روی سنسورهای خازنی بالا است و در صورت وقوع این خط و خش کارمندان با مشکل رو به رو میشوند و قادر نخواهند بود اثر انگشتشان را ثبت نمایند.
2.حسگر نوری
نسل جدیدتر سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب موجود در بازار نوع نوری آن است و در حال حاضر به ندرت از حسگرهای خازنی استفاده میشود. با استفاده از سنسورهای مورد نظر میتوان به راحتی 10 اثر انگشت مختلف را بر روی سیستم کنترل رفت و آمد ثبت کرد. نحوهی عملکرد حسگرهای نوری به این صورت است که ابتدا فرد باید انگشت خود را به طور کامل بر روی محل تعیین شده قرار دهد تا اسکنر نوری دستگاه شروع به کار کند. این عمل معمولا به صورت رفت و برگشتی و از بالا به پایین انجام خواهد شد. سنسورهای نوری از دقت بالاتری برخوردار هستند و برخلاف نوع خازنی آن نیازی نیست که کارمندان برای ثبت اثر انگشتشان فشار بیشتری وارد کنند.
نکات مهم در رابطه با دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی
- هنگام استفاده از سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب به این نکته توجه داشته باشید که انگشتانتان چرب یا آلوده نباشند تا عمل ثبت راحتتر و در مدت زمان کوتاهتری انجام شود. در غیر اینصورت شاید مجبور شوید که چند بار اثر انگشتان را امتحان نمایید.
- یکی از مزایای استفاده از این دستگاه آن است که هر فرد اثر انگشت مربوط به خود را دارد و نمیتوان در رابطه با حدس الگوی آن تقلبی کرد. در صورتی که در دستگاههای کارتی دو نفر از پرسنل به راحتی قادرند کارتهایشان را با یکدیگر تعویض کنند.
- اثر انگشت چیزی است که از یاد افراد نمیرود و همیشه همراه آنها است؛ در حالی که در سیستمهایی که برای ثبت ورود و خروج نیازمند به وارد نمودن رمز هستند ممکن است فرد آن را فراموش نماید.
- هنگام خرید دستگاه کنترل ورود و خروج توجه داشته باشید که کالای خریداری شده دارای گارانتی سنسور باشد. همانطور که تا به این جا متوجه آن شدهاید سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب اصلیترین قسمت این سیستم است و اگر دچار مشکلی شود دستگاه دیگر قابل استفاده نخواهد بود. علاوه بر گارانتی بهتر است تا شرکت مورد نظر دارای خدمات پس از فروش نیز باشد تا در صورت بروز هرگونه مشکلی بدون اتلاف وقت بتوان به منظور تعمیر به آن مراجعه کرد.
- با استفاده از دستگاه مذکور به راحتی میتوانید کم کاری و یا حتی اضافه کاری کارکنان را محاسبه کرده و دیگر نیاز به صرف انرژی زیادی نیست. انجام این کار به دلیل آنکه دقیق است موجب رضایتمندی کاری پرسنل خواهد شد.
- به هنگام استفاده از سیستمهای مد نظر، دیگر نیازی به کاغذ بازی نیست و از این طریق میتوان به سلامت محیط زیست نیز کمک نمود. همچنین شما نگران از دست رفتن اطلاعات خود نخواهید بود؛ چراکه دادهها بر روی کامپیوتر شما ثبت میشوند.
نتیجه گیری
سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب یکی از مهمترین و اصلیترین قطعات سیستم کنترل تردد هوشمند است که نقش به سزایی در تعیین قیمت آن دارد. سیستمهای اثر انگشتی که نسل بعدی دستگاههای کارتی هستند از دقت و کیفیت بهتری برخوردار هستند. سنسور دستگاههای نام برده شده دارای دو نوع خازنی و نوریاند؛ امروزه از نوع خازنی کمتر استفاده میشود چراکه حسگرهای نوری بهرهوری بیشتری دارند. به کارگیری دستگاه کنترل ورود و خروج مشکلات زیادی از قبیل فراموش کردن رمز یا کارت، امکان تقلب، استفاده زیاد از کاغذ و … را حل کرده است.
دیدگاه خود را بنویسید